εν ευεξία - Δεκέμβριος 2010
ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Η λύση βρίσκεται στα έμπειρα χέρια ενός πλαστικού χειρουργού
Η βλεφαροπλαστική λύνει το πρόβλημα της «σακούλας» κάτω από τα μάτια και ανανεώνει το βλέμμα!
Η περιοχή των βλεφάρων είναι μία από τις περιοχές στις οποίες ο χρόνος αφήνει πολύ γρήγορα τα σημάδια του, γι΄ αυτό και η βλεφαροπλαστική (χειρουργική επέμβαση) είναι η πρώτη επέμβαση ενάντια στη γήρανσης που ζητείται από μέσης ηλικίας γυναίκες ( 35-50) και πολλές φορές πριν από ένα lifting. Σπανιότερα ζητείται και από άτομα νεαρότερης ηλικίας, τα οποία, κυρίως λόγω κληρονομικότητας, εμφανίζουν πρώιμα «σακούλες» στα κάτω βλέφαρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ενός κουρασμένου βλέμματος, ακόμη και από την ηλικία των 20 ετών.

Η λύση βρίσκεται στα έμπειρα χέρια ενός πλαστικού χειρουργού. Οι σακούλες κάτω από τα μάτια, η χαλάρωση του δέρματος στα βλέφαρα, το κουρασμένο και λυπημένο βλέμμα, που πολλές φορές κάνει και τα μάτια να δείχνουν μικρότερα, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν κάποιον στον πλαστικό χειρουργό.

Κατά την επίσκεψη με τον πλαστικό χειρουργό θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με το τι θέλει ο ασθενής να διορθώσει και τις προσδοκίες του γενικότερα. Θα πρέπει μάλιστα να γίνει επισήμανση από τον χειρουργό ότι η βλεφαροπλαστική, δεν εξαφανίζει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, δεν ανυψώνει τα φρύδια που έχουν πέσει και, το σημαντικότερο, δεν εξαφανίζει τις λεπτές ρυτίδες του δέρματος των βλεφάρων και ειδικά στο έξω τμήμα (πόδι της χήνας), όπως πολλοί πιστεύουν. Οι ρυτίδες αυτές αντιμετωπίζονται με άλλες τεχνικές, όπως το BOTOX και το laser.

Η πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό είναι πολύ σημαντική. Ο γιατρός θα πρέπει να πάρει πλήρες ιστορικό, να ενημερωθεί για τυχόν αλλεργίες ή λήψη φαρμάκων καθώς και για οποιαδήποτε οφθαλμολογικά θέματα. Ο χειρουργός θα σας μιλήσει για τις τεχνικές και την αναισθησία που θα χρησιμοποιήσει, τον χώρο στον οποίο θα γίνει η επέμβαση και τους τυχόν σχετικούς κινδύνους, καθώς και το κόστος. Έπειτα αποφασίζεται από κοινού αν η επέμβαση θα γίνει και στα τέσσερα βλέφαρα ή μόνο στα πάνω ή μόνο στα κάτω.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και έχει διάρκεια 1 ως 3 ώρες, ανάλογα με την έκταση της επέμβασης (επέμβαση μόνο στα κάτω ή μόνο στα πάνω ή και στα δύο). Σκοπός της βλεφαροπλαστικής είναι η απώλεια της περίσσειας δέρματος, καθώς και λίπους. Κύριο μέλημα είναι η προσοχή στην αιμόσταση κάτω, που οδηγεί σε ανυπαρξία εκχυμώσεων και μελανιών μετεγχειρητικά. Μία εβδομάδα μετά την επέμβαση έχουν αφαιρεθεί και τα τελευταία ίχνη επίδεσης. Από εκεί και πέρα τα βλέφαρα βελτιώνονται συνεχώς, χωρίς κανείς να μπορεί να καταλάβει τι επέμβαση έγινε στο πρόσωπο. Οι τομές γίνονται για τα μεν επάνω βλέφαρα στην πτυχή του βλεφάρου και στα κάτω βλέφαρα ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Τα σημεία των τομών εξαφανίζονται μία εβδομάδα με ένα μήνα μετά την επέμβαση, ενώ 8 ημέρες από την επέμβαση δεν είναι ορατά λόγω της καλής αιμάτωσης. Τα ράμματα αφαιρούνται 5-7 ημέρες μετά το χειρουργείο. Σε νεότερους ασθενείς που δεν έχουν χαλάρωση του δέρματος των κάτω βλεφάρων μπορεί να γίνει η λεγόμενη Laser βλεφαροπλαστική, όπου αφαιρείται το λίπος των κάτω βλεφάρων από εσωτερική τομή στον επιπεφυκότα. Ακολουθεί εφαρμογή Laser - Derma Κ στο δέρμα των κάτω βλεφάρων, προκειμένου να επιτευχθεί η σύσφιξή του. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική έχει καταντήσει επεμβάσεις που στο παρελθόν υπήρξαν ιδιαίτερα επίπονες και χρονοβόρες στην ανάρρωση, παρά πολύ καλά ανεκτές, απαλλαγμένες από άλγος και ταλαιπωρία. Σε αυτό το πνεύμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν μία τέτοια επέμβαση με το πνεύμα ότι «θυσιάζοντας» ένα σαββατοκύριακο, αλλάζουν στο εφεξής τη ζωή αλλά και την ψυχολογία τους συνολικότερα. Μία πιο φρέσκια και νεανική όψη θα διαρκέσει για χρόνια: Στο κάτω βλέφαρο πιθανόν να μην χρειαστεί ξανά επέμβαση, ενώ στο επάνω βλέφαρο διαρκεί τουλάχιστον 8-10 χρόνια διότι το πέρασμα του χρόνου δημιουργεί χαλάρωση άρα και πτώση στα βλέφαρα.

Η βλεφαροπλαστική είναι όντως απλή σαν διαδικασία αλλά θα πρέπει να επιλέγεται και να εκτελείται σαν λύση μόνο από πλαστικούς χειρουργούς και τότε είναι μία επέμβαση με πολύ υψηλό ποσοστό ευχαριστημένων ασθενών. Μία σωστή βλεφαροπλαστική θα κάνει το πρόσωπό σας να λάμψει και θα σας δώσει μία νεανικότερη εμφάνιση, τονώνοντας την εμφάνιση αλλά και την αυτοπεποίθησή σας.
Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας
Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής
Νοσοκομείου Metropolitan