ΕΓΩ - 30/5/13
ΛΙΠΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΥΨΗΛΗΣ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑΣ
Ο Dr. Ζήσης Κ. Μπουκουβάλας, πλαστικός χειρουργός, διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής νοσοκομείου "Metropolitan", διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συμβουλεύει.
Πρόσφατα πληροφορήθηκα για τη μέθοδο της λιπογλυπτικής. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς λειτουργεί ακριβώς;
Πολλοί άντρες και γυναίκες πάσχουν από «λιποδυστροφία», τη δυσανάλογη συγκέντρωση λίπους τοπικά σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα «ψωμάκια», από τα οποία είναι δύσκολο να απαλλαγούν μόνο με τη γυμναστική και τη δίαιτα. Άλλα προβληματικά σημεία είναι το διπλοσάγονο στο πρόσωπο, η κοιλιά, η μέση, οι γλουτοί, οι έσω και έξω μηροί, τα γόνατα και η γυναικομαστία στους άντρες.
Με τον όρο «λιπογλυπτική» εννοούμε την αφαίρεση του λίπους με λεπτεπίλεπτες κάνουλες. Ο όρος «λιπογλυπτική» υποδηλώνει τη μεταφορά του σε κοντινές ή απομακρυσμένες περιοχές του σώματος, δηλαδή την αυτομεταμόσχευση λίπους ή τη λιποπροσθετική. Ο όρος «μηχανικά υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση» αναφέρεται στη διαδικασία που εκτετελείται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών, οι οποίες προσδίδουν στις λεπτές κάνουλες οριζόντια και κυκλική κίνηση.
Η τεχνική που χρησιμοποιούμε είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω και ονομάζεται «μηχανικά υποβοηθούμενη μικροδικτυωτή λιποπλαστική». Ο άριστος και ενδελεχής προεγχειρητικός σχεδιασμός και η χρήση όλων των προηγούμενων τεχνικών συνδυαστικά προσφέρουν ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά λεπτομερές, γι` αυτό και σήμερα μιλάμε μόνο για Υψηλής Ευκρίνειας Λιποπλαστική (High Definition Lipoplasty). Η μηχανική υποβοήθηση συντελεί στην ακούραστη, λεπτομερή και επίμονη αφαίρεση του λίπους. Το οποίο συλλέγεται και, στη συνέχεια, μπορεί να επανατοποθετηθεί όπως προαναφέραμε σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος (lipofilling=λιποπρόσθεση) που το χρειάζονται, ώστε να αποκτήσει το σώμα τέλεια αρμονία. Για παράδειγμα, μπορεί ο γιατρός να πάρει κάποια ποσότητα λίπους από τη κοιλιά και να την τοποθετήσει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή, όπως στο πρόσωπο, στα χείλη ή για τον τονισμό των ζυγωματικών.

Η επέμβαση με λίγα λόγια: Εφαρμόζεται σε άτομα άνω των 16 ετών και γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Μετά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση μεγάλης ποσότητας αναισθητικού διαλύματος στην προβληματική περιοχή και, στη συνέχεια, την αφαίρεση λίπους. Έπειτα από επεξεργασία αυτό επανεισάγεται στο σώμα για να διορθώσει ατέλειες.

Τα πλεονεκτήματα:
  • Συντόμευση του επεμβατικού χρόνου.
  • Ελαχιστοποίηση του πόνου και των μετεγχειρητικών οιδημάτων και μωλώπων.
  • Επέκταση των ενδείξεων της λιποαναρρόφησης και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Το μηχάνημα διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ασφαλείας.
  • Η διαδικασία γίνεται δίχως τομές, αλλά με μερικές μικροσκοπικές οπές των 0,5 εκ.
Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι μακροχρόνια, εφόσον το βάρος του ασθενούς διατηρηθεί σταθερό.