ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ - ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ - ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

Τι είναι η λιποαναρρόφηση/λιπογλυπτική και σε ποιους απευθύνεται?

Πρόκειται για την συχνότερα επιτελούμενη επέμβαση της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.
Η λιποαναρρόφηση/λιπογλυπτική δεν είναι απλά μια επέμβαση αλλά αποτελεί μια μορφή τέχνης. Ο πλαστικός χειρουργός καλείται να βελτιώσει τη συμμετρία και την αρμονία του προσώπου και του σώματος πλάθοντας το σύμφωνα με τις αρχές της γλυπτικής και της επιστήμης. Άνδρες και γυναίκες πάσχουν από τη λεγόμενη ¨λιποδυστροφία¨ την ασύμμετρη συγκέντρωση τοπικού λίπους σε ορισμένες περιοχές του σώματος, τα κοινώς αποκαλούμενα ¨ψωμάκια¨ από τα οποία είναι δύσκολο να απαλλαγούν μόνο με τη γυμναστική και με τη δίαιτα.
Τέτοια σημεία είναι το διπλοσάγωνο (προγούλι) στο πρόσωπο, ο μαστός και πλάγια θωρακικά τοιχώματα η κοιλιά και η μέση οι γλουτοί,οι έσω και έξω μηροί,τα γόνατα και η γυναικομαστία στους άνδρες.

Τι διαφοροποιεί τις δύο μεθόδους?

Αυτοί οι όροι συγχέονται αλλά κατά την άποψη μας με τον όρο λιπογλυπτική εννοούμε την αφαίρεση του λίπους με λεπτεπίλεπτες κάνουλες σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεγάλης διαμέτρου κάνουλες της παλαιάς τεχνικής Με τον όρο λιποπλαστική εννοούμε την μεταφορά του λίπους σε κοντινές η απομακρυσμένες περιοχές του σώματος δηλαδή την αυτομεταμόσχευση του λίπους (Fat Graft ).ή λιποπροσθετική (lipofilling).
Με τον όρο μηχανικά υποβοηθούμενη (P.A.L. power assisted lipoplasty ) λιποαναρρόφηση εννοούμε αυτή που εκτελείται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών που προσδίδουν στις λεπτές κάνούλες οριζόντια και κυκλική κίνηση.
Μίκροδικτυωτή ονομάζεται η λιποαναρρόφηση όπου κάθε περιοχή δουλεύεται δικτυωτά δηλαδή προς τουλάχιστον σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τι είναι η λιποαναρρόφηση υψηλής ευκρίνειας;

Η τεχνική την οποία εμείς χρησιμοποιούμε είναι ένας συνδυασμός όλων των ανωτέρω όρων ως εκ τούτου ονομάζεται μηχανικά υποβοηθούμενη μίκροδικτυωτη λιποπλαστική.
Ο άριστος και λεπτομερής προεγχειρητικός σχεδιασμός και η χρήση του ανωτέρω συνδυασμού τεχνικών προσδίδει ένα αποτέλεσμα υψηλής ευκρίνειας (μεγάλης λεπτομέρειας) γι' αυτό και σήμερα μιλάμε μόνο για υψηλής ευκρίνειας λιποπλαστική (High Definition Lipoplasty).
Η μηχανική υποβοήθηση συντελεί στην ακούραστη, λεπτομερή και επίμονη αφαίρεση του λίπους. Το λίπος αυτό συλλέγεται και στη συνέχεια μπορεί να επανατοποθετηθεί όπως προαναφέραμε σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος (lipofilling= λιποπρόσθεση) που το χρειάζονται, ώστε ν' αποκτήσει το σώμα τέλεια αρμονία. Για παράδειγμα, μπορεί ο γιατρός να πάρει κάποια ποσότητα λίπους από την κοιλιά και να την τοποθετήσει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή όπως στο πρόσωπο, στα χείλη, ή για τον τονισμό των ζυγωματικών.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να εφαρμοσθεί?

Η Υψηλής Ευκρίνειας Λιποπλαστική μπορεί να εφαρμοσθεί καταρχάς σε ολόκληρο το σώμα, εκεί όπου υπάρχει περίσσεια λίπους, όπως σε γλουτούς, μηρούς, κοιλιά και μπράτσα. Ιδιαίτερη εφαρμογή γίνεται και στην περιοχή του λαιμού (προγούλι), όπου μπορεί να εφαρμοσθεί είτε από μόνη της είτε ως απαραίτητο στοιχείο του lifting στην περιοχή του προσώπου-λαιμού.
Τέλος, αποτελεί σημαντική συμπληρωματική τεχνική στις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική, η πλαστική των βραχιόνων, η γυναικομαστία, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα και στην υπερσύγχρονη μορφή της μειωτικής του μαστού.

Πείτε μας δύο λόγια για την επέμβαση.

Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και μέθη δηλαδή ο/η ασθενής δεν λαμβάνει γενική αναισθησία, αναπνέει από μόνος του άλλα παράλληλα δεν πονάει και σύντομα μετά την επέμβαση είναι σε θέση να επιστρέψει σπίτι του. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση στην περιοχή που επιθυμούμε να αφαιρέσουμε λίπος, μεγάλης ποσότητας ειδικού διαλύματος τοπικής αναισθησίας και στη συνέχεια γίνεται η αφαίρεση του λίπους με τη χρήση της μηχανικά υποβοηθούμενης μικροδικτυωτής λιποπλαστικής. Εν συνεχεία το λίπος αυτό μετά την κατάλληλη επεξεργασία του επαναεισάγεται στο σώμα διορθώνοντας ιδανικά ζώνες ατέλειας ή ενισχύοντας αισθητικά άλλες σωματικές περιοχές όπως στο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα είναι η ανάπλαση-γλυπτική των περιοχών του σώματος με τοπικό πάχος και η ανάδειξη μίας πιο επιθυμητής σιλουέτας και σώματος γενικότερα.
Πριν την επέμβαση λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και ο ασθενής εξετάζεται προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης του σώματός του. Ο ιατρός περιγράφει την όλη διαδικασία της επέμβασης και ποιά αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται. Συχνά λαμβάνονται φωτογραφίες πριν και μετά την επέμβαση.

Η λιπογλυπτική μπορεί να χρησιμεύσει στην μείωση του σωματικού βάρους γενικότερα?

Η Λιπογλυπτική δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος. Χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του λίπους από περιοχές που αντιστέκονται στην δίαιτα ή την γυμναστική. Το ίδιο αυτό λίπος μετά από ειδική επεξεργασία επανατοποθετείται στο σώμα έτσι ώστε να διορθωθούν σημεία ατροφίας ή εισολκής και να βελτιωθεί έτσι αρμονικά το σώμα.
Η λιπογλυπτική είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται ειδικά για την αναρρόφηση και την ανακατανομή του τοπικού λίπους που δε μπορεί να εξαφανιστεί ούτε με τη φυσική άσκηση ούτε με τη δίαιτα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς. Σ' αυτές τις περιπτώσεις πρέπει ο ασθενής να ελέγχεται ιατρικά και να ακολουθεί θεραπεία πριν προβεί στη πλαστική χειρουργική επέμβαση.
Αν δεν υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους και ακολουθηθεί μια υγιεινή διατροφή και ελαφριά άσκηση τα αποτελέσματα διαρκούν για πάντα.
Αν για παράδειγμα πάρετε βάρος 5 με 10 κιλά, τότε κάποια κιλά θα πάνε και στα λιποκύτταρα των γλουτών, αφού με την επέμβαση δεν πρέπει να αφαιρούνται όλα τα λιποκύτταρα γιατί τότε η γυναίκα δεν θα έχει πια καθόλου καμπύλες. Η διαφορά είναι ότι τα κιλά τώρα θα κατανεμηθούν αρμονικά στο σώμα σας, κάτι που δεν θα γινόταν πριν την επέμβαση.
Για τη διατήρηση και συνεχή βελτίωση του αποτελέσματος, επιβάλλεται ένα καθημερινό πρόγραμμα σωματικής άσκησης το οποίο πρέπει να αρχίζει 30 με 45 μέρες μετά την επέμβαση. Επίσης, οι σωστές διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Σε τι κατάσταση θα βρίσκομαι μετά το χειρουργείο?

Οι ασθενείς σύντομα μετά την όλη διαδικασία της Λιπογλυπτικής βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και λειτουργικότητα. Δεν έχουν τα συμπτώματα της ναυτίας και της καταβολής που ακολουθούν τη γενική αναισθησία. Στις επόμενες ώρες μετά την επέμβαση οι ασθενείς ενθαρρύνονται να περπατήσουν έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανάρρωσης και επούλωσης. Ακόμη οι ασθενείς πάντα επιστρέφουν στο γραφείο τους μέσα 1-2 ημέρες το πολύ.
Με τη λιποπλαστική (ή λιπογλυπτική) αφαιρείται το λίπος που περισσεύει και επανατοποθετείται σε άλλα σημεία, έτσι ώστε το σώμα να αποκτήσει αρμονικές καμπύλες και το πρόσωπο περισσότερη φρεσκάδα. Και το σημαντικότερο: Το λίπος αυτό είναι του ίδιου του ατόμου!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των σύνθετων τεχνικών που χρησιμοποιείτε?

Η μηχανικά υποβοηθούμενη Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική έχει τεράστιο πλεονέκτημα διότι έκτος από την υψηλή ευκρίνεια είναι λιγότερο εργώδης για το χειρουργό και όπως χαρακτηριστικά λέει ο Κος Μπουκουβάλας στις Επιστημονικές του διαλέξεις: «αφαιρεί την κόπωση από το χειρουργό και του αφήνει την τέχνη» πόσο μάλλον στη περίπτωση των πολλαπλών επεμβάσεων την ίδια ημέρα.
Μπορεί να εφαρμοσθεί καταρχάς σε ολόκληρο το σώμα, εκεί όπου υπάρχει περίσσεια λίπους, όπως σε γλουτούς, μηρούς, κοιλιά και μπράτσα. Ιδιαίτερη εφαρμογή γίνεται και στην περιοχή του λαιμού (προγούλι), όπου μπορεί να εφαρμοσθεί είτε από μόνη της είτε ως απαραίτητο στοιχείο του lifting στην περιοχή του προσώπου-λαιμού.
Τέλος, αποτελεί σημαντική συμπληρωματική τεχνική στις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική, η πλαστική των βραχιόνων, η γυναικομαστία, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα και στην υπερσύγχρονη μορφή της μειωτικής του μαστού.

Τα πλεονεκτήματα συνοψίζονται ως εξής:
  • Συντόμευση του επεμβατικού χρόνου.
  • Ελαχιστοποίηση του πόνου και των μετεγχειρητικών οιδημάτων και μωλώπων και η καλύτερη εμφάνιση του δέρματος, εφόσον αφαιρεί μόνο το λιπώδη ιστό και «σέβεται» τους υπολοίπους.
  • Επέκταση των ενδείξων της λιποαναρρόφησης και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή σε άτομα με μεγαλύτερη χαλάρωση, καθώς επίσης και σε πιο εκτεταμένες περιοχές του σώματος.
  • Το μηχάνημά της διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ασφαλείας. Εκεί που πάλλεται, εάν χτυπήσει σε μη λιπώδη ιστό, μπλοκάρει αυτόματα, εκμηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα σφάλματος.
  • Όλη η λιποαναρροφητική διαδικασία γίνεται δίχως τομές, αλλά με μερικές μικροσκοπικές οπές μόλις 0,5 εκατοστού.

Ποια η διάρκεια του αποτελέσματος?

Τα αποτελέσματά της είναι μακροχρόνια εφόσον διατηρηθεί το βάρος του ασθενή σταθερό, με απόκλιση συν-πλην 4-5 κιλών.
Εφαρμόζεται σε κάθε ηλικίας άνδρα ή γυναίκα, πάνω από τα 16. Ενδείκνυται όμως και για πολύ μεγαλύτερες ηλικίες.
Η λιπογλυπτική αποτελεί την κορωνίδα των επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής σε ότι αφορά την διαμόρφωση του σώματός μας σε όλες τις ηλικίες και εποχές. Δίνει ένα διαρκές και ιδανικό αποτέλεσμα και το κυριότερο ανώδυνα και με μοναδική ασφάλεια.
Το σημαντικό δεν είναι πόσο λίπος θα αφαιρεθεί άλλα το πόσο ομοιογενές και συμμετρικό αποτέλεσμα μακράς διαρκείας θα αφήσουμε πίσω μας και γι' αυτό και ο Κος Μπουκουβάλας πάντα τονίζει «Κανείς δεν αναρωτήθηκε ποτέ πόσο μάρμαρο πέταξε ο καλλιτέχνης ! Όλοι κοιτούν το άγαλμα!».

Τελευταία ακούμε για χρήση του λίπους μας και στην αυξητική του στήθους. Τι έχετε να μας πείτε σχετικά?

Οι νεότερες εξελίξεις της τεχνολογίας στον κλάδο μας, έχουν οδηγήσει στην ανάδειξη της τεχνικής της χρήσης λίπους στην αυξητική του στήθους. Κατ' αυτήν την επέμβαση αφού ολοκληρωθεί μία κανονική λιποαναρρόφηση γίνεται κατάλληλη επεξεργασία των λιποκυττάρων και αυτά χρησιμοποιούνται επανεισαγόμενα καταλλήλως στον μαστό για να του προσδώσουν τον επιθυμητό όγκο. Η εισαγωγή του λίπους στο μαστό γίνεται δια λεπτής βελόνης οπότε και δεν αφήνει ουσιαστικά κανένα σημάδι αποτελόντας την ευγενεστέρα μέθοδο αυξητικής του μαστού. Η τεχνική αυτή αποτελεί μέθοδο 2 σε 1 διότι με μία επέμβαση δίνεται διπλή λύση, και το ανεπιθύμητο λίπος αφαιρείται από την κοιλιά τη μέση ή τα ψωμάκια, και το στήθος αποκαθίσταται και μάλιστα όλα αυτά γίνονται στο ίδιο χειρουργείο. Πρόκειται πραγματικά για μία διπλή και απίθανη σε αποτελέσματα επέμβαση.