ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΠΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ;
Είναι η επέμβαση μόδα πλέον για τις Η.Π.Α. που πραγματοποιείται από Πλαστικούς Χειρουργούς μετά από την αφαίρεση ανεπιθύμητου τοπικού λίπους σχεδόν από κάθε μέρος του σώματος όπως πρόσωπο, λαιμό (διπλοσάγωνο), μαστό, κοιλιά, γλουτούς, έσω και έξω μηρούς, ψωμάκια, γόνατα, αστραγάλους και γυναικομαστία. Όπως είπαμε, με τη λιποαναρρόφηση αφαιρείται το λίπος που περισσεύει σε κάποια περιοχή του σώματος. Το λίπος αυτό συλλέγεται και στη συνέχεια μπορεί να επανατοποθετηθεί σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος (lipofilling = λιπομεταμόσχευση) που το χρειάζονται, ώστε ν' αποκτήσει το σώμα τέλεια αρμονία. Για παράδειγμα, μπορεί ο γιατρός να πάρει κάποια ποσότητα λίπους από την κοιλιά και να την τοποθετήσει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή όπως στο πρόσωπο, στα χείλη, ή για τον τονισμό των ζυγωματικών.

Η λήψη του λίπους μπορεί να εφαρμοσθεί καταρχάς σε ολόκληρο το σώμα, εκεί όπου υπάρχει περίσσεια λίπους, όπως σε γλουτούς, μηρούς, κοιλιά και μπράτσα. Ιδιαίτερη λήψη λίπους μπορεί να γίνει και από την περιοχή του λαιμού (προγούλι), όπου μπορεί να εφαρμοσθεί είτε ως μεμονωμένη περιοχική λιποαναρρόφηση είτε ως στα πλαίσια του lifting στην περιοχή του προσώπου-λαιμού.

Τέλος, η λήψη λίπους αποτελεί σημαντική συμπληρωματική τεχνική στις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική, η πλαστική των βραχιόνων, η γυναικομαστία, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα και στην υπερσύγχρονη μορφή της μειωτικής του μαστού. Για παράδειγμα, στη λιπογλυπτική, μπορεί ο γιατρός να πάρει κάποια ποσότητα λίπους από την κοιλιά και να την τοποθετήσει στις γάμπες, όταν αυτές δεν είναι καλλίγραμμες, ή σε κάποια άλλη περιοχή όπως στο πρόσωπο, στα χείλη, ή για τον τονισμό των ζυγωματικών.
ΠΩΣ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΛΙΠΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ;
Η επεμβαση γίνεται υπο τοπική αναισθησία και μέθη δηλαδή ο/η ασθενής δεν λαμβάνει γενική αναισθησία, αναπνέει από μόνος του αλλα παράλληλα δεν πονάει και σύντομα μετά την επέμβαση είναι σε θέση να επιστρέψει σπίτι του. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει αρχικά στο στάδιο της λιποαναρρόφηςης την έγχυση στην περιοχή που επιθυμούμε να αφαιρέσουμε λίπος, μεγάλης ποσότητας ειδικού διαλύματος τοπικής αναισθησίας. Κατόπιν τούτου γίνεται η αφαίρεση του λίπους με τη χρήση λεπτών εργαλείων στα πλαίσια της λεγόμενης λιποαναρρόφησης υψηλής ευκρίνειας.
Εν συνεχεία το λίπος αυτό μετά την κατάλληλη επεξεργασία ( φυγοκέντρηση, κάθαρση, συμπύκνωση ) επαναεισάγεται στο σώμα διορθώνοντας ιδανικά ζώνες ατέλειας ή ενισχύοντας αισθητικά άλλες σωματικές περιοχές όπως στο πρόσωπο (ρινοπαρειακές ρυτίδες, ζυγωματικά τόξα κ.τ.λ.)
Ιδιαίτερη μνοία οφείλει να γίνει στην αντιδιαστολή της χρήσης του λίπους μας σε σχέση με ένα οποιοδήποτε άλλο υλικό (fillers). Το λίπος μας αποτελεί ένα υλικό στο οποίο εξ ορισμού δεν μπορεί να εμφανίσουμε το οποιοδήποτε επεισόδιο αλλεργίας μιας και προέρχεται απο το ίδιο μας το σώμα. Επίσης η διόρθωση που γίνεται με λίπος έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάνει μέχρι και την δεκαετία κάτι που διαφέρει τρομακτικά απο το ένα με ενάμιση έτος που διαρκούν οι διάφορες μορφές υαλουρονικού οξέος. Αποτελεί δε και την οικονομικότερη μέθοδο αν προσμετρήσουμε τις ποσότητες υαλουρονικού που θα χρειαζόταν κανείς σε όλα αυτά τα έτη που διαρκεί το αποτέλεσμα μιας λιπομεταμόσχευσης.
Συνεπώς η λιπομεταμόσχευση υπερέχει σαφώς της χρήσης ενέσιμων υλικών σε διάρκεια συντήρησης του αποτελέσματος, σε ποιότητα αποτελέσματος λόγω της άνεσης που έχουμε να λιπομεταμοσχεύσουμε οση ποσότητα λιποκυττάρων απαιτούνται αλλά και σε κόστος θεραπείας λόγω της πολυετούς διάρκειας του αποτελέσματος.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ;
Η Λιπομεταμόσχευση με τοπική αναισθησία και μέθη είναι μια αξιοσημείωτα ασφαλής μέθοδος. Ακόμα και εάν υπάρξουν ελάχιστες μελανιές κυρίως στα σημεία της συγκομιδής του λίπους. Το άμεσο μετεγχειρητικό οίδημα υπάρχει για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση αλλα κι αυτό σύντομα απορροφάται από το σώμα.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΛΙΠΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ;
Η Λιπομεταμόσχευση αποτελεί ιδανική μέθοδο διόρθωσης ατελειών σε σώμα και πρόσωπο ιδιαίτερα δε όταν το ζητούμενο είναι η μακρά διάρκεια του αποτελέσματος. Χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς που εμφανίζουν γνωστή αλλεργία σε υλικά που χρησιμοποιούνται για πλήρωση ρυτίδων (fillers). Αντένδειξη αποτελεί η ανυπαρξία λίπους σε πολύ ισχνά άτομα καθώς και τα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Πριν την επέμβαση λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και ο ασθενής εξετάζεται προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης του. Ο ιατρός περιγράφει την όλη διαδικασία της επέμβασης και ποιά αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται. Συχνά λαμβάνονται φωτογραφίες πριν και μετά την επέμβαση.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Οι ασθενείς σύντομα μετά την όλη διαδικασία της Λιπομεταμόσχευσης βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και λειτουργικότητα. Δεν έχουν τα συμπτώματα της ναυτίας και της καταβολής που ακολουθούν τη γενική αναισθησία. Στις επόμενες ώρες μετά την επέμβαση οι ασθενείς κινητοποιούνται πλήρως. Ακόμη οι ασθενείς πάντα επιστρέφουν στο γραφείο τους μέσα 1-2 ημέρες το πολύ.

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ;
Το αποτέλεσμα της λιπομεταμόσχευσης έχει πολύ μεγάλη διάρκεια και με τις σύγχρονες τεχνικές όπου τα λαμβανόμενα λιποκύτταρα δεν κακοποιούνται αλλα είναι απόλυτα ικανά προς μεταμόσχευση μιλάμε για αποτελέσματα διάρκειας απο 5 έως και 10 έτη ή ακόμα και παραπάνω.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;
Το μόνο που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της Λιπομεταμόσχευσης είναι η μεγάλη απώλεια βάρους μετά την επέμβαση. Βλέπετε ουσιαστικά μιας και πρόκειται για ζώντα λιποκύτταρα αυτά ακολουθούν τις αυξομειώσεις που υφίστανται και τα υπόλοιπα λιποκύτταρα του σώματος. Αυτό σημαίνει οτι σε τυχόν μεγάλη απώλεια λιπώδη ιστού θα συρρικνωθούν και αυτά!

ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ;
Η Λιπομεταμόσχευση μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε σε πρόσωπο ή σώμα. Βρίσκει εφαρμογή πολύ συχνά στην αυξητική του στήθους όταν δεν είναι επιθυμητή η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης ιδιαίτερα γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό. Ακόμα ένα άλλο συχνό σημείο είναι η περιοχή των γλουτών κυρίως στα ανώτερα σημεία τους όπου η τοποθέτηση λίπους οδηγεί σε ανόρθωση της περιοχής. Ουσιαστικά οποιαδήποτε σωματική περιοχή εμφανίζει εισολκή ή χαλάρωση μπορεί να υποστηρικτεί με την μεταμόσχευση λιποκυτάρρων. Εκτός όμως από το σώμα η λιπομεταμόσχευση βρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή και στο πρόσωπο, κυρίως τις ρινοπαρειακές αύλακες και τα ζυγωματικά. Σε αυτές τις περιοχές τα λιποκύτταρα υποκαθιστούν ιδιαίτερα επάξια κάθε άλλη μορφή υλικού γιατί με το φυσικό τους αποτέλεσμα και την μακρά τους διάρκεια διορθώσεως υπερέχουν ολοκληρωτικά.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ;
Όπως ειπώθηκε το σοβαρότερο πλεονέκτημα είναι η ασφάλεια της χρήσης ενός αυτόλογου (προερχόμενου απο το ίδιο σώμα ) υλικού απαλλαγμένου απο κάθε πιθανότητα αλλεργικής αντιδράσεως. Πλεονέκτημα αποτελεί ακόμα η μεγάλη χρονική διάρκεια της διόρθωσης που η λιπομεταμόσχευση προκαλεί. (5 -10 έτη) Πολύ σημαντική είναι και η φυσικότητα του αποτελέσματος και η ιδανική προσομείωση της κανονικής εικόνας της περιοχής μετά την λιπομεταμόσχευση. Τέλος η μακροοικονομική μελέτη δείχνει περίτρανα πως η λιπομεταμόσχευση αποτελεί την οικονομικότερη και ασφαλέστερη μέθοδο αποκτάστασης.

ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΛΙΠΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ
Η Λιπομεταμόσχευση στην βάση της τεχνικής της συμπεριλαμβάνει μαζί με τα λιποκύτταρα και μεγάλο αριθμό βλαστοκυττάρων που αφθονούν στο ενδοθήλιο των αγγείων που πορεύονται μέσα στον λιπώδη ιστό. Το λίπος που είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιοχές οπου βρίσκονται παλαιές μετεγχειρητικές ή μη ουλές οδηγώντας σε πολύ μεγάλη βελτίωσή τους κάτι που αποτελεί ιδιαίτερα προσφιλή θεραπεία. Άρα βλέπουμε οτι η λιπομεταμόσχευση μπορεί να δράσει και αναπλαστικά εκτός απο αισθητικά.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης δεν φαίνονται αμέσως γιατί την επόμενη εμφανίζεται οίδημα και μελανιές που φεύγουν μέσα σε 20 ημέρες. Η τελική αποκατάσταση γίνεται μετά από 3-6 εβδομάδες.
Το αποτέλεσμα είναι λεία και σφριγηλή εικόνα του δέρματος χωρίς μικρολακούβες, χωρίς χαλάρωση, χωρίς πτυχώσεις.